Friday, 21 December 2012

KEJAYAAN SEMESTER 1 DI UPSI



asalamaulaikum....
alhamdulillah, ana da 5 minggu meneruskan pengajian di upsi bagi semester 1....
alhamdulillah....semester lepas ana berjaya mendapat keputusan yang cemerlang buat diri ana dan keluarga ana....dengan pointer 3.94, ana semakin yakin untuk meneruskan pengajian dalam diploma ini....walaupun sebelum ini ana sering berduka cita melihat rakan-rakan yang lain di matrikulasi...akhirnya terubat juga dengan anugrah dekan untuk semester pertama ini......

tapi tula, naik sem 2 nie, ana rasa berat sangat...terasa payah sangat nak study...malas sungguh la....da la minggu nie, ade test kimia asas 2, minggu depan ade test biodiversity pula...YA ALLAH, ana tak buat ape2 preparation lagi untuk subjek bio....terasa berat sngat nak study.... ana nie da la payah sikit nak study bende yang perlukan kita untuk sentiasa membaca.........


kawan2 doakan lah ana semoga sentiasa cemerlang....doakan semoga ana tidak lalai dengan kejayaan yang lepas...



kejayaan di masa silam kita boleh jadi pendorong untuk kita terus berjaya di masa akan datang.....

tapi kejayaan di masa lalu juga boleh menjadi penyebab kegagalan di masa depan....
cara kita menghadapinya yang akan menentukan masa depan kita....

sama ada mahu terlena dek kejayaan masa lalu atau menjadikan kejayaan masa lalu kita sebagai motivasi diri untuk lebih berjaya di masa akan datang....


insyaALLAH......


Wednesday, 3 October 2012

MATI ITU PASTI



بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم
  
terima kasih يا الله kerana telah bagi peluang kepada aq hari nie untuk bernafas lagi di dunia ini... 
Sungguh, aq takut sangat kalau malam tadi itu lah saat nya KAU memanggil aq kepada-MU..
 الله اكبر, sungguh aq xkuat... 
Sungguh nikmat di dunia ini hanyalah sedikit berbanding di akhirat nanti, tapi aq xyakin untuk bertemu-MU dengan amalan, tanggungjawab ku dan amanah yang telah aq pikul selama di dunia ini... 
Sungguh, layakkah aq berada disyurga mu dengan bekalan ku sebegini??
 tapi aq xsanggup ke neraka-MU يا الله.... 
Aq xmahu mejadi seperti orang kafir dan musyrik seperti yang diceritakan dalam firman-MU... 
Aq xmahu apabila aq dipanggil di akhirat aq meminta untuk ke dunia semula bagi menebus segala dosa-dosa yang aq pikul... استغفر الله العظيم 

sama-sama lah kita sentias mengingati kematian... mati itu pasti, tapi kita xtahu, bila dimana dan bagaimana kita akan mati ... والله اعلام

Saturday, 8 September 2012

sambungan DRAMA ADAM & HAWA

      


Memang bez r cerita ni... da tengok episod 1, 2, 3, n 4....
bez nye, memang rugi r klo xmengikuti cerita ni.. hehe..
so NANA cari jugak episod yang seterusnya, akhirnya jumpa juga kat malayfullmovies blogspot...
so NANA juz leh share link je... nak download cerita 2 dr DailyMotion ...









Friday, 7 September 2012

DRAMA ADAM & HAWA





DRAMA ADAM & HAWA ini diadaptasi dari sebuah novel nukilan AISYA SOFEA.
bez cerita ini, jadi NANA nak share la link full episod for this drama at you tube..... actually NANA nk upload je cte nye, tp xleh, xtau cam ne.. hehe.. selamat menonton







Wednesday, 5 September 2012

ERTI KATA CINTA



selalu kita dengar bahawa cinta selepas kawin itu lebih indah berbanding bercinta dahulu selama bertahun-tahun kononnya nak kenal hati budi dahulu baru kahwin... ada rasionalnya juga perkara ini... ya, mungkin kita berkenalan dengan seseorang, yang mungkin pada ketika itu, mungkin dia tidak menjadi diri nya yang sebenar.. lebih tepat lagi, dia hanya berpura- pura baik di hadapan kita, tetapi selepas berkahwin lain pula jadi nya...

berdasarkan pemerhatian saya terhadap orang di sekeliling saya, memang  tak dinafikan bahawa perkahwinan yang ditentukan oleh ibu bapa itu lebih berkekalan dan lebih bahagia berbanding perkahwinan atas dasar cinta yang telah dipupuk sejak bertahun-tahun.

semasa bercinta dulu, segala-galanya indah, selepas kahwin, ALLAH sahaja lah yang tahu..

tapi memang tak dinafikan ada juga perkahwinan atas dasar cinta berkekalan, dan ada juga perkahwinan yang ditentukan oleh ibu bapa tidak begitu bahagia..

tapi segala- galanya ini bergantug kepada niat dan matlamat kita.. 
segala-galanya bergantung pada diri kita sendiri.. kita tidak boleh menyalahkan ibu bapa kerana pilihan mereka, tetapi kita perlu lihat kembali diri kita di mana silap nya.. 
mungkin kita tidak memberikan peluang untuk bahagia itu kepada diri kita bersama-sama seseorang yang telah di takdirkan untuk diri kita..

renung-renungkan dan selamat beramal....

Monday, 27 August 2012

GAYA PEMAKANAN YANG PERLU DIAMALKAN


  1. Kunyah makanan lebih lama dari biasa. Ini akan membuatkan anda berasa cepat kenyang lantas akan mengurangkan pengambilan makanan.

  1. Kurangkan pengambilan makanan yang tidak sihat sedikit demi sedikit. Makan makanan yang kurang lemak. Kurangkan makanan yang mengandungi jumlah gula yang tinggi seperti air bergas, kuih muih, dan makanan ringan.

  1. Jika anda terasa lapar, makan hanya sedikit sahaja nasi dan banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk menghilangkan rasa lapar. 

  1. Jangan makan lewat malam. Jika anda tergolong dalam golongan ini, kurangkan pengambilan sedikit demi sedikit dan makan selewat-lewatnya 3 jam sebelum masuk tidur. 

  1. Jika anda terbangun dari tidur pada waktu malam dan terasa lapar, minum air kosong atau makan sebiji buah seperti epal atau pisang.

  1. Jangan terlepas atau sengaja melepaskan waktu makan anda dengan tujuan untuk menurunkan berat badan. Anda hanya akan berjaya menurunkan metabolisme badan sahaja dengan cara ini. Langkah terbaik adalah makan 5-7 hidangan sederhana sehari. 

  1. Kawal nafsu makan anda kerana ia akan membuatkan anda makan lebih dari yang sepatutnya. Inilah sebabnya anda perlu makan 5-7 kali hidangan sehari demi untuk mengawal nafsu makan anda. 

sama-samalah kita memanfaatkan dan mengamalkan nya.. hehe

Wednesday, 15 August 2012

OBESITY

السلام عليكم

Apa khabar semua.. bosan betullah dudk kat kolej sorang2... room mate da balek ganu da semalam.. malam tadi tido sowg je.. ade house mate pon macam xde.. so, xtau nak buat apa kat bilik sorang2 nie.. tinggal nak menunggu balik esok je.. hari ni ade 1 klas je, klas fizik, tu pon pukul 2 nnti.. so, kita layan dulu la lagu dari sudirman ni, BALIK KAMPUNG... nak balik kampung!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



video



Monday, 13 August 2012

KOLEKSI LAGU RAYA AIDILFITRI

السلام عليكم

video

Apa khabar semua, ha, xlama lagi da nak raya dah.. lagi beberapa hari je.. ha, kali ini, NANA nak share la lagu-lagu raya yang famous-famous kn.. kot2 ada yang nak cari lagu raya yang best2, tapi xterbayang nak cari lagu ape kan.. selain itu, sama-sama la kita melayan koleksi lagu-lagu raya lama ini er..  
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN
 0-0 er.. hehe


3 INPUT DEVICES WITH DIFFRENT FUNCTION

  السلام عليكم 

kali ini, NANA nak share 3 input device dengan berlainan fungsi nya.. actually ini adalah assigment lab teknologi maklumat NANA.. so, i hope this can give you all some information about this product..



NAME
Pink LED 1200W Webcam
MODEL
LED 1200W
COMPANY
MoreSales.com



SPECIFICATION

·         Image sensor: using the latest high-quality CMOS sensor
·         Static maximum resolution: 2560X1920
·         Output Format: RGB24 (24-bit color), / YUY2/MJPG
·         Minimum Sensitivity: 2.0V/Lux.Sec
·          Focus range: 20 mm extremely well
·         View angle: 50mm to infinity
·          flash control: 50HZ or 60HZ Automatic Identification
·         Software Compatibility: WinXP-SP2/SP3/Vista operating system, driver-free
·          single-frame capture storage format: BMP / JPG
·         Dynamic capture storage format: AVI
·         Operating Temperature: 0 -40 degree celcius
·         Power: <0.5W
·         effects function: ten times digital zoom, a variety of image effects, multi-color frame

PRICE

RM 56.00

REFERENCE






NAME

Logitech Extreme 3D Pro Joystick (Silver/Black)

MODEL

LOGITECH 963290-0403

COMPANY
                                           
                                            amazon.com

SPECIFICATION
·         Product Dimensions: 9.2 x 8.8 x 8.4 inches ; 5.6 ounces
·         Shipping Weight: 2.6 pounds
·        Quick and easy access to fire weapons
·        Rapid-fire trigger allows shots in quick succession

PRICE

RM 81.02

REFERENCE









NAME

Logitech Media Keyboard K200 With One-touch Media and Internet Keys (920-002719)

MODEL

LOGITECH 920-002719

COMPANY

amazon.com

SPECIFICATION

·         Media and Internet controls let you instantly play music, control volume and launch your favorite website
·         Full-size standard layout with low-profile keys for comfortable, quiet typing
·         Thin, sleek look and durable spill-resistant* design (*Tested under limited conditions ? maximum of 60 ml liquid spillage ? do not immerse keyboard in liquid.)
·         One-touch access to email, calculator and sleep mode
·         Simple plug-and-play USB connection ? works with Windows-based PCs and Linux


PRICE

RM 53

REFERENCE